Annelies Smit studeerde aan het Utrechts Conservatorium koor- en orkestdirectie bij Krijn Koetsveld, Melvin Margolis, David Porcelijn en Jurjen Hempel. In 1995 studeerde ze af met de Psalmensymfonie voor koor en orkest van Stravinsky. Bij het Randstedelijk Begeleidings Orkest o.l.v. Lucas Vis en Ernst van Tiel, volgde ze twee masterclasses.
In 2004 studeerde zij orkestdirectie bij de legendarische Jorma Panula, professor aan de Sibelius Academie te Helsinki en aan de Royal Academie in Stockholm en volgde diverse masterclasses bij deze befaamde dirigentenpedagoog.
Ze dirigeerde het Brasov Filharmonisch Orkest in Roemenië met symfonieën van Brahms en Nielsen en voerde de eerste symfonie van Brahms uit.
In januari 2005 is haar door het Prins Bernhard Fonds een beurs toegekend, dat als doel heeft professionele musici, met name dirigenten, de mogelijkheid te bieden masterclasses in het buitenland te volgen. Zij was in april 2005 in Londen om daar de vierde symfonie van Mahler te dirigeren. Voor dit project stond ze voor het London Symphonic Orchestra. Ook heeft ze in 2006 het Moscow Symphony Orchestra gedirigeerd, met een Russisch programma. Tevens jureerde zij diverse malen op festivals in het buitenland.
Annelies Smit heeft ervaring met diverse orkesten en koren.
Momenteel is ze dirigent van het Haarlems Amateur Symfonie Orkest, maar ook van het Oratoriumkoor Kennemerland, waar zij o.a. het requiem van Verdi, de Johannes Passion, die Schöpfung en de Messiah mee uitvoerde, het Weiland ensemble, waar ze de opera King Arthur van Purcell mee uitvoerde . 18 jaar heeft ze het Bloemendaals Jeugdorkest en Camerata Bloemendaal gedirigeerd.
Zij is initiatiefneemster van Op-De-Stip, een talentenjacht in een modern jasje voor jongeren, in samenwerking met de Philharmonie. Deelnemers kunnen in rondes strijden om een soloconcert te mogen spelen met orkest.
Op 1 april 2017 werd er een Op-de Stip XL uitgevoerd in de grote zaal van de Philharmonie in Haarlem. In dit theaterconcert “Klassiek van de toekomst“ werd klassieke muziek en theater gecombineerd. 120 jongerenstonden op het podium.
Het concert was een spektakel waarin visuele effecten, film en dans en een 80 - koppig orkest gecombineerd werden.
Annelies heeft een reisorkest opgericht voor jongeren. Dit Teens On Tour-orkest geeft ieder jaar concerten in het buitenland. Ze dirigeerde met dit jongerenorkest concerten in Parijs, Brugge, Londen, Venetië, Barcelona, Praag, Berlijn en Lissabon.
Dit seizoen was Teensontour in Budapest.
Samen met Charlotte Riedijk nam ze het initiatief om “de Stem van Haarlem “op te zetten, met het doel om jonge talentvolle zangers in Haarlem een podium te bieden.
De beste zangers uit dit project soleerden al bij een flink aantal concerten zoals in 2017 in Die Zauberflöte in de Philharmonie en bij de opera King Arthur van Purcell met het Weiland Ensemble.
Momenteel werkt ze tevens bij Het Concertgebouw als hoofd Familieconcerten en Educatie waar zij schoolconcerten ontwikkelt en familie concerten programmeert.